facebook

 

HSW7
F. VANDAMME
STANDPUNT

Wat is de ecologische voetafdruk van een e-mail?

(1)
Dit is een cruciale vraag!
(2)
Wanneer we rekening houden met de vaststelling dat de gemiddelde Europese gebruiker 2 GB per maand verbruikt dan is dit wel het onderzoek waard.
(3)
Een e-mail vereist enorm veel energie. Wie energie zegt, dient ook allerlei vormen van verbruik van grondstoffen in het oog te houden. Onder meer om die energie aan te maken, om de machines te maken, de vele afvalstoffen en niet in het minst, water dat nodig is om die machines af te koelen: de computer, de datacentra: de “clouds”, de mensen die die machines actief houden, onderhouden, operationeel houden...
(4)
Kunnen we denken aan groene e-mails of is dit een contradictio in terminis? Groene e-mails zouden dan zijn e-mails die voor 5 à 10% met hernieuwbare energie geproduceerd worden, of is dit zelfs nog niet haalbaar?
5)
Is de voetafdruk van een auto misschien zelfs minimaal te vergelijken met de voetafdruk van verbruikte e-mails. Dienen we dit actief in de doelstellingen van een “sustainable gemeenschap” op te nemen.
(6)
Dienen we misschien ook middelen uit te denken om het verspillen via e mails en andere digitale communicatie in onze leefwereld tegen te gaan. Zoals we meer en meer de auto inruilen voor de fiets, moeten we misschien opnieuw waar mogelijk de zogenaamde sociale media, inruilen voor de echte, groene media en communicatie.
(7)
Is dit de enige weg om onze aarde voor de mensheid leefbaar te houden. In het ander geval dienen we effectief met Stephen Hawking te stellen dat we alleen door kolonisatie van andere planeten een kans hebben om als mensheid te overleven.
 
                                                                                                                      
 

Ga naar boven

Copyright © 2015 Lotuswebtec.com. Alle rechten voorbehouden.