facebook

 

F. Vandamme

Verbod op plastieken zakken: pseudo-ecologisch? (1)

Vervuiling van de oceanen

We weten dat plastiek de zeeën, de oceanen vervuilt, de vissen, zeezoogdieren doodt, etc. Dringend dienen we daar iets aan te doen!

 

Maar verbod op plastieken zakken: pseudo-ecologisch? (2)

Vuilverbrandingsinstallaties

Maar plastieken zakken in de stad verbieden, waar ze hoe dan ook “gerecycleerd” worden als brandstof (?) in de vuilverbrandingsinstallaties aangewend worden, is dit wel zinvol? Is dit een antwoord aan de plastiek vervuiling van de zeeën?

 

Verbod op plastieken zakken: pseudo-ecologisch? (3)

Is het minimaliseren van plastiek gebruik immer een goede zaak?

Minimaliseren van plastiek gebruik, zoals als minimaliseren van elke grondstof is een goede zaak in principe! Maar dit zonder meer als algemene regel toepassen in alle omstandigheden is doodgewoon contraproductief.

 

Verbod op plastieken zakken: pseudo-ecologisch? (4)

In het stedelijk milieu?

Vooreerst is in een stedelijk milieu, waar huishoudelijk afval standaard industrieel verwerkt en verbrand wordt,  de negatieve impact helemaal anders dan in een landelijke omgeving, waar het bij de afval in de grond of in het water terechtkomt.

 

Verbod op plastieken zakken: pseudo-ecologisch? (5)

Alternatieve verpakkingsmogelijkheden?

In een stedelijke omgeving, dienen we rekening te houden met de alternatieve verpakkingsmogelijkheden en de ecologische impact van die alternatieven.

 

Verbod op plastieken zakken: pseudo-ecologisch? (6)

Alternatief voor plastiek?

Het alternatief voor de plastiek verpakking is in eerst instantie de papieren verpakking. Deze is doorgaans ecologisch veel kostelijker dan de meeste plastieken zakken. Denken we aan het gewicht in alternatieve papier en karton benodigdheden doorgaans dan nog gecombineerd met een plastiek laagje. Hun kosten in vervoer en energie om hen te produceren, te distribueren, te verbranden, de grondstoffen aan te voeren, de destructie van bossen, etc...

 

Verbod op plastieken zakken: pseudo-ecologisch? (7)

Plastiek zakken verbieden

Vooraleer plastiek zakken te verbieden, dienen we te bestuderen waar en hoe, en onder welke vorm dit ecologisch beter is en waar de oplossing erger is dan de kwaal.

 

Ga naar boven

Copyright © 2015 Lotuswebtec.com. Alle rechten voorbehouden.