facebook

 

HSW5 / HSW12
F. Vandamme

De Belgische / Vlaamse paradox van de voedingssupplementen
1
De verkoop van voedingssupplementen is een miljoenen business. Er wordt enorm veel publiciteit over gemaakt in tijdschriften, folders, etc. Toch mag er geen informatie over hun aanwending in de bijsluiters in België/Vlaanderen toegevoegd worden?

2
Voor dergelijke informatie dient men de zogenaamde voedingssupplementen al dan niet online in het buitenland, bijvoorbeeld Nederland aan te kopen.

3

De basis visie van de overheid, zeg medische commissies, is dat deze voedingssupplementen eigenlijk nutteloos, overbodig zijn, geld weggeworpen.

4
Nog ironischer is dat als er ook maar enig vermoeden of indicatie is dat het werkt dan wordt het gewoon verboden. Immers als het werkt, als het doet wat in de publiciteit verteld wordt, dan is het geen supplement meer, maar een geneesmiddel. Dan moet een ganse nieuwe procedure voor erkenning gevolgd worden. Dit wil zeggen dat men weer naar het buitenland moet…

5
Voorbeelden zijn legio: vele Ayurvedische geneesmiddelen bijv. fluweelboon, sommige producten van Dr Vogel, volksgeneesmiddelen als Kombucha, etc., etc.

6
Als men deze industrie met massaproductie toelaat, dient men dan toch toleranter te zijn, bij haar aanwending, zeker als er indicaties zijn van haar relevantie..

7

Wat we nodig hebben voor de voedingssupplementen is transparantie. Als we verkoop van sigaretten toestaan op voorwaarde van aanduiden van hun gevaar, dan is ook voor supplementen een bijsluiter verplicht met vermelding ook van kritische informatie. (twitter)

8
Voor supplementen dient verplicht duidelijke informatie over hun beloften met duidelijke verwijzingen ook naar hun gevaren, de twijfels enz.

Ga naar boven

Copyright © 2015 Lotuswebtec.com. Alle rechten voorbehouden.