facebook

 

Prof. F. Vandamme 

De gezondheid lessen van de Tsimani (Bolivië) (1)

Levenswijze van de Tsimani Dit volk kent weinig hart en vaatziekten, ook niet op hoge leeftijd. Wat zijn de meest tekenende aspecten van hun levenswijze?

Gregory Thomas (Long Beach Memorial medical centre in California)

 

De gezondheid lessen van de Tsimani (Bolivië) (2)

Hun dagelijkse voeding

- 72% van de calorieën zijn afkomstig van koolhydraten, vergeleken met 52% in de VS

- 14% uit vet tegenover 34% in de Verenigde Staten,  De Tsimane gebruiken ook veel minder verzadigd vet

- Zowel Amerikanen als Tsimane hebben 14% van de calorieën uit eiwitten, maar de Tsimane eten meer mager vlees

Gregory Thomas (Long Beach Memorial medical centre in California)

 

De gezondheid lessen van de Tsimani (Bolivië) (3)

Lichaamsbeweging: stappen Ze zijn ook fysisch veel actiever met een gemiddeld van 17.000 stappen per dag voor de mannen en 16.000 voor de vrouwen. Zelfs de 60-plussers hebben een aantal stappen van meer dan 15.000. De strijd van de meeste mensen om in de buurt te komen van de 10.000 stappen lijkt dus zeer ontoereikend.

Gregory Thomas (Long Beach Memorial medical centre in California)

 

De gezondheid lessen van de Tsimani (Bolivië) (4)

CAC

Wetenschappers deden onderzoek naar kalk in de kranslagaders of  "CAC" (coronary artery calcium) - wat een teken is van verstopte bloedvaten en risico op een hartaanval. De wetenschappers hebben het hart van 705 personen gescand met een CT-scanner na samenwerking met een onderzoeksgroep die scans maakte van gemummificeerde lichamen. Bij de 45-jarigen, had praktisch niemand van de Tsimane CAC in de slagaders, terwijl 25% van de Amerikanen dat wel hadden. Op de leeftijd van 75 jaar, waren twee derde van de Tsimane nog altijd CAC-vrij vergeleken met de overweldigende meerderheid van de Amerikanen (80%) met tekenen van CAC. De onderzoekers bestuderen deze groep reeds lange tijd, dus het is niet eenvoudigweg een zaak van die ene ongezonde Tsimane die op jonge leeftijd sterft.

 

De gezondheid lessen van de Tsimani (Bolivië) (5)

Wat kunnen we leren van de Tsimane?

Prof Gurven zei: "Ik zou zeggen dat we een meer holistische benadering tot lichaamsbeweging nodig hebben eerder dan alleen in het weekend. "Fiets naar het werk, gebruik de trappen, schrijf je verhaal op een bureau met loopband." Schuif een loopband onder uw bureau (Ik deed dit niet). Dr Thomas zei: "Waarschijnlijk hebben we veel meer beweging nodig dan we denken om gezond te blijven. "De moderne wereld houdt ons in leven, maar de verstedelijking en de specialisatie van de beroepsbevolking zouden nieuwe risicofactoren kunnen zijn [van een ongezond hart]. Ze leven ook in kleine gemeenschappen, het leven is zeer sociaal en ze behouden een positieve instelling."

 

De gezondheid lessen van de Tsimani (Bolivië) (6)

CONCLUSIES? Koolhydraten zijn niet ongezond

"De Tsimane halen 72% van hun energie uit koolhydraten. Het feit dat ze de beste ooit gemelde indicatoren hebben van de cardiovasculaire gezondheid is precies het tegenovergestelde van vele recente suggesties dat koolhydraten ongezond zouden zijn."

Gavin Sandercock, docent reader in klinische fysiologie (cardiologie) aan de Universiteit van Essex.

 

De gezondheid lessen van de  Tsimani (Bolivië) (7)

Gezond leven "Simpel gezegd, een gezond dieet met een zeer laag verzadigd vetgehalte en vol van onverwerkte producten, niet roken en je leven lang actief blijven, wordt geassocieerd met het laagste risico op dichtgeslibde bloedvaten." Dit wordt bevestigd door de studie bij de Tsimane (Bolivië).

Prof. Naveed Sattar, van de universiteit van Glasgow.

 

 

 

 

 

 

Ga naar boven

Copyright © 2015 Lotuswebtec.com. Alle rechten voorbehouden.