facebook

 

Prof. F. Vandamme 

Kokosnoot (1)

'Grijnzende gezichten'

De kokosnoot (Cocos nucifera) behoort tot de palmenfamilie (Arecaceae). Spaanse ontdekkingsreizigers gaven het de naam cocos – wat betekent 'grijnzende gezichten', omdat de drie kleine ogen op de basis hen deden denken aan een aap.

Jo Lewin

Kokosnoot (2)

De kokosnoot is eigenlijk een vrucht

Geklasseerd als een vrucht maar vaak verward met een noot, de kokosnoot is eigenlijk een eenzaadlobbige steenvrucht. In het Sanskriet is de kokospalm bekend als kalpa vriksha -  de 'boom die alles geeft wat nodig is voor het leven', omdat bijna alle delen kunnen worden gebruikt, het water, melk, vlees, suiker en olie. Zelfs de schillen en de bladeren worden gebruikt als materialen in meubilair en decoratie. Palmbomen produceren kokosnoten tot 13 keer per jaar en hoewel het een jaar duurt vooraleer de kokosnoten rijp zijn, kan een volledig bloeiende boom in een enkele oogst tussen 60-180 kokosnoten voortbrengen.

Jo Lewin

Kokosnoot (3)

De kokosnoot is lactosevrij

Kokosnoten zijn zeer voedzaam en rijk aan vezels, vitamines C, E, B1, B3, B5 en B6 en mineralen zoals ijzer, selenium, natrium, calcium, magnesium en fosfor. In tegenstelling tot koemelk, is kokosmelk lactosevrij, zodat deze melk als melkvervanger kan gebruikt worden door mensen met lactose-intolerantie. Het is een populair alternatief voor vegetariërs en een ideale basis voor smoothies, milkshakes. Het kan ook gebruikt worden om te bakken in plaats van boter.

Jo Lewin

Kokosnoot (4)

Kokosmelk

De kokosnoot is een van die voedingsmiddelen die oscilleren tussen het kamp van 'goed' voedsel en het kamp van 'slecht' voedsel. Kokosmelk, vooral de variëteit met een lager vetgehalte, kan met mate gebruikt worden (1-2 maal per week). Het British Heart Foundation raadt het gebruik van kokosolie voor het bakken af.

Een 100 ml portie ingeblikte kokosmelk bevat: 154 kalorieën 1,4g proteïnen 15g vet (13,2g verzadigde vetten) 3,4g koolhydraten

Jo Lewin

 

Kokosnoot (5)

Middenlang keten van verzadigde vetzuren

Kokosnoten bevatten een aanzienlijke hoeveelheid vetten, maar in tegenstelling tot andere noten, betreft het vetten die meestal in de vorm van een middenlang keten van verzadigde vetzuren  (MCFA’s) voorkomen, in het bijzonder het zogenoemde laurinezuur. Laurinezuur wordt in het lichaam omgezet in een zeer gunstige stof monolaurine genaamd, een antivirale en antibacteriële stof die een breed scala van ziekteverwekkende organismen vernietigt. Daarom denkt men dat de consumptie van kokosmelk zou kunnen helpen om het lichaam te beschermen tegen infecties en virussen.

Jo Lewin

 

Kokosnoot (6)

MCFA’s sneller opgenomen en minder opgeslagen

In de lever worden de MCFA’s snel omgezet in energie. Men denkt dat in tegenstelling tot andere verzadigde vetten, MCFA’s sneller opgenomen worden door het lichaam en minder snel opgeslagen worden als vet. Deze vetten blijven echter toch een risicofactor voor hartziekten – het zijn hoe dan ook vetten - maar ze hebben een ander effect dan verzadigde vetten.

Jo Lewin

 

Kokosnoot (7)

Verband tussen consumptie van vetten en coronaire hartziekten.

Het verband tussen een overmatig gebruik van verzadigde vetten en coronaire hartziekte (CHD) is bewezen. Vanwege het hoge gehalte aan verzadigde vetzuren wordt kokosmelk nog steeds beschouwd als een levensmiddel dat met mate dient geconsumeerd te worden.

Jo Lewin

 

Kokosnoot (8)

Pas op voor je hoofd!

Het gerucht gaat dat wereldwijd 150 mensen per jaar sterven door vallende kokosnoten!

Jo Lewin

 

 

 

 

 

Ga naar boven

Copyright © 2015 Lotuswebtec.com. Alle rechten voorbehouden.