facebook

 

Prof. F. Vandamme 

Banaan (1)

Koolhydraten en kalium

De banaan is een nutritionele krachtcentrale, vol met energie-gevende koolhydraten en hart-gezonde kalium.

Jo Lewin

Banaan (2)

De banaan is een plant

De banaan is eigenlijk een plant, hoewel deze plant op een boom lijkt. De bananenplant groeit tot 15 meter hoog en behoort tot dezelfde familie als de lelie en de orchidee. Bananen groeien in trossen van 50-150 stuks, die onderverdeeld zijn in kleinere trossen van 10-20 individueel gegroepeerde bananen, gekend onder de naam ‘handen’.

Jo Lewin

Banaan (3)

Belangrijkste Nutritionele componenten

Bananen zijn een uitstekende bron van kalium en vitamine B6, vitamine C, vezels en koolhydraten. Omdat ze een lager watergehalte hebben dan de meeste fruitsoorten, zijn de bananen meestal ook rijker aan calorieën en hebben ze een hoger suikergehalte in vergelijking tot andere niet-tropische vruchten.

Jo Lewin

Banaan (4)

Energie

Een portie van 100 g verschaft 89kcal, 22,8 g koolhydraten, 2,6 g vezels en 12,2 g natuurlijke suikers.

Jo Lewin

 

Banaan (5)

Zetmeel

Onrijpe bananen hebben een hoger zetmeelgehalte. Bij het rijpen wordt het zetmeel omgezet in suiker (en de vrucht wordt zoeter). Groene bananen zijn ook een goede bron van pectine. Dit is een soort voedingsvezel in fruit die er voor zorgt dat deze hun structurele vorm behouden. Pectine breekt af wanneer een banaan overrijp is, waardoor het fruit zachter van structuur wordt.

Jo Lewin

 

Banaan (6)

Gezondheidsvoordelen

Bananen zitten vol met waardevolle micronutriënten, vooral kalium. Kalium is een van de belangrijkste elektrolyten in het lichaam, die zowel de hartfunctie als de vochtbalans helpt te reguleren - een sleutelfactor in het reguleren van de bloeddruk. De effectiviteit van kalium-rijke voedingsmiddelen, zoals bananen, om de bloeddruk te verlagen en om te beschermen tegen hart-en vaatziekten en infarcten is algemeen aanvaard en bevestigd door belangrijk wetenschappelijk bewijs.

Jo Lewin

 

Banaan (7)

Hoog gehalte aan pectine

Bananen werken kalmerend op het maagdarmkanaal vanwege hun hoge gehalte aan pectine - oplosbare vezels die niet alleen cholesterol verlagen maar ook de darmfunctie normaliseren. Het hoge vezelgehalte van bananen bevordert verzadiging (gevoel van volheid). Bananen, zoals alle tropische vruchten, bevatten echter veel suiker en zijn daarom niet aangeraden voor diabetici.

Jo Lewin

 

Banaan (8)

Een gezonde spijsvertering

Het stevige zetmeel in de bananen heeft ook een prebiotische werking, die de darmbacteriën bevordert door het verhogen van de productie van korte keten vetzuren voor een gezonde spijsvertering.

Jo Lewin

 

Banaan (9)

Wist je dat?

De binnenkant van een bananenschil kan worden gebruikt om een jeukende muggenbeet te kalmeren - vele mensen hebben ondervonden dat het wrijven met de schil op de beet de irritatie helpt te verzachten.

Jo Lewin

 

Banaan (10)

Selecteren en opslaan

Bananen worden onrijp geplukt en getransporteerd vanuit de tropen om te rijpen in de supermarkten of in onze fruitschaal. Die met groene toppen zijn nog niet helemaal rijp, maar ze rijpen indien bewaard bij kamertemperatuur, en nog beter als ze in een plastieken of papieren zak gelegd worden, omdat de gassen die ze uitstoten verdere rijping bevorderen (ook de  vruchten die erbij liggen worden aangetast). Als de schil van bananen lichte bruine spikkels vertoont is het een teken dat ze op natuurlijke wijze gerijpt zijn. Bij het kopen van bakbananen, kies je beter die met een schil die noch geel noch te bruin is.

Jo Lewin

 

Banaan (11)

Bananen room

Bananen kunnen gemakkelijk ingevroren worden. Verwijder eerst de schil en leg ze in een zakje in de diepvriezer. Bevroren bananen kunnen in de keukenmachine als ingrediënt vermengd worden om heerlijk zuivel-vrij ‘ijs’ te maken. Ze kunnen ook in de blender gestopt worden om een frisse, romige basis voor je smoothie te bekomen.

Jo Lewin

 

 

 

 

Ga naar boven

Copyright © 2015 Lotuswebtec.com. Alle rechten voorbehouden.