facebook

 

Prof. F. Vandamme 

Gember (1)

Kenmerken

De plantenfamilie van de Zingiberaceae waartoe gember behoort bevat drie kruiden: kurkuma, kardemom en gember,  producten die we allemaal kennen. Jo Lewin

Jo Lewin

 

Gember (2)

Geneeskrachtige eigenschappen

Maar gember is meer dan een smaakmaker - zijn geneeskrachtige eigenschappen waren reeds gekend in een gebied dat zich strekte over het oude Indië en China tot Griekenland en Rome. De wortelstok (rhizome) van gember werd vereerd omwillle van zijn culinaire en geneeskrachtige eigenschappen. Gemberbrood, gemberbier en opgelegde gember werden in de loop der geschiedenis steeds gewaardeerd en gebruikt.

Jo Lewin

 

Gember (3)  

Traditioneel aangewend

De gemberplant is een kruipende meerjarige plant met dikke, knolachtige ondergrondse wortelstokken en heeft het vermogen om te groeien tot een meter hoog. Gember wordt voornamelijk geteeld in tropische landen. De Jamaicaanse gember (die bleker is) wordt beschouwd als de beste variëteit voor culinair gebruik. Volgens de Chinese traditie zou gedroogde gember pikanter zijn dan verse.

Jo Lewin

 

Gember (4)

Beschikbaar in verschillende vormen:

• Hele verse wortels. Deze zorgen voor de meest verse smaak. • Gedroogde wortels. • Gemberpoeder. Dit zijn gemalen droge wortels. • Opgelegde of ‘wortel’gember. Verse jonge wortels worden geschild, gesneden en gekookt in een zware suiker siroop. • Gekonfijte gember. Hier wordt gember ook gekookt in suiker siroop, lucht gedroogd en gerold in suiker. • Gepekelde gember. De wortel wordt in flinterdunne plakjes gesneden en ingelegd in azijn. Gepekelde gember, in Japan gekend als gari, vergezelt dikwijls de sushi om de mond te verfrissen tussen de gangen.

Jo Lewin

 

Gember (5)

100gr verse gember bevat

46 calorieën 2g proteïnen 1,0g vetten 9g koolhydraten 0,0g vezels

Jo Lewin

 

Gember (6)

Onderzoek

De vele geneeskrachtige eigenschappen van gember worden op grote schaal onderzocht. Gebruikt op de huid kan het de bloedsomloop stimuleren en brandwonden kalmeren. Als zweetdrijvend middel bevordert het transpiratie, zodat het kan worden gebruikt in koortsachtige situaties zoals griep of verkoudheid. De wortel is het deel van de plant dat het meest gebruikt wordt in alternatieve vormen van geneeskunde en is rijk aan vluchtige oliën. Het zijn deze oliën die het actieve component gingerol bevatten.

Jo Lewin

 

Gember (7)

Aanwending

Om de spijsvertering te bevorderen Historisch gezien heeft gember een lange traditie van zeer efficiënt ongemak en pijn aan de maag te verlichten.

Jo Lewin

 

Gember (8)

Tegen gasvorming

Gember wordt beschouwd als een uitstekend middel tegen darmgassen, hij bevat een stof die de eliminatie van overmatig gas uit het spijsverteringskanaal stimuleert en het darmkanaal kalmeert. Kolieken en dyspepsie reageren bijzonder goed op gember.

Jo Lewin

 

Gember (9)

Nausea...

Gemberwortel lijkt ook de symptomen die gepaard gaan met reisziekte zoals duizeligheid, misselijkheid, braken en koud zweet te verminderen. Gember wordt ook gebruikt bij zwangerschap om de milde vorm van misselijkheid en braken te behandelen.

Jo Lewin

 

Gember (10)  

Ontstekingsremmend

Gember bevat ook zeer krachtige ontstekingsremmende bestanddelen, gingerolen genaamd. Deze stoffen worden verondersteld de reden te zijn waarom zoveel mensen met artrose of reumatoïde artritis vermindering van hun pijnervaringsniveau en verbetering van hun mobiliteit ervaren wanneer zij regelmatig gember consumeren. Gingerolen onderdrukken de vorming van inflammatoire cytokines: chemische boodschappermoleculen van het immuunsysteem.

Jo Lewin

 

Gember (11)

Veiligheid

Gember is zeer veilig voor een breed scala aan klachten, ongeacht in welke vorm het ingenomen wordt, als aanvulling in de vorm van geconcentreerde capsules, vers verwerkt in de maaltijden, als drank in de vorm van thee of gemberbier. Gember bevat een matige hoeveelheid oxalaat. Personen met een voorgeschiedenis van oxalaat-bevattende nierstenen moeten overconsumptie van gember vermijden. Raadpleeg uw arts indien u twijfelt of gember wel veilig is voor u.

Jo Lewin

 

 

Ga naar boven

Copyright © 2015 Lotuswebtec.com. Alle rechten voorbehouden.