facebook

 

Prof. F. Vandamme 

Via autogestie naar robotisering van de primaire, secundaire en tertiaire sectoren van de economie. (1)

Inleiding

Tot voor kort dacht men dat de AI en robotisering enkel maar relevant was voor de industriële productie. Dat dit ook een voor de hand liggende ontwikkeling is voor de landbouw (primaire sector) en voor de dienstensector (tertiaire sector), dacht men niet het geval te zijn. (wordt vervolgd)

Via autogestie naar robotisering van de primaire, secundaire en tertiaire sectoren van de economie. (2)

Tomaten conserven

Nochtans de eerste toepassing van het werken aan de lopende band, was niet een zaak van de autoproductie door Ford, maar betrof daarentegen de verwerking van witte bonen in tomatensaus in conserven reeds in 1904. In 1905 produceerde en verkocht men op deze wijze reeds 1 miljoen flessen ketchup... In 1910, 40 miljoen conservenblikjes en 10 miljoen glazen flessen... (wordt vervolgd)

Via autogestie naar robotisering van de primaire, secundaire en tertiaire sectoren van de economie. (3)

Verwerking van landbouwproducten

Vandaag zien we de tomaten sector nog altijd een dominantie rol spelen in de optimalisatie van de automatische productie en verwerking van landbouwproducten. (wordt vervolgd)

Via autogestie naar robotisering van de primaire, secundaire en tertiaire sectoren van de economie. (4)

Autogestie

Het sleutelwoord is "Autogestie" (autogestion). Wat betekent "autogestie"? Het betekent dat "AI/robotten: artificiële intelligentie" de kaders vervangt. De medewerkers krijgen de vrijheid de overige taken die nog overblijven voor de mensen: m.a.w. taken die nog niet door robotten in welke vorm ook uitgevoerd worden. (wordt vervolgd)

Via autogestie naar robotisering van de primaire, secundaire en tertiaire sectoren van de economie. (5)

Automatisering

Zo zien we dat in één fabriek (Morning Star), 1350 ton tomaten per uur verwerkt worden. In deze fabriek werken slechts nog 70 mensen per shift. (wordt vervolgd)

 

Via autogestie naar robotisering van de primaire, secundaire en tertiaire sectoren van de economie. (6)

Dienstensector

Maar ook in de dienstensector zien we meer en meer AI/robotten onder de vorm van "autogestie", overneemt. Ondergeschikt werk blijft over voor de mens. We kunnen hier denken onder meer  aan transport, boekhouding, verzorging, medische begeleiding, amusement, seks, enz...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ga naar boven

Copyright © 2015 Lotuswebtec.com. Alle rechten voorbehouden.