facebook

 

HSW9.0
Waarom draagt de mens kledij?

1
Het op het eerste zicht voor de hand liggend antwoord is om zich te beschermen tegen de kou of tegen de zon. Wanneer we naar andere dieren kijken dan zien we dat dit ook kan gebeuren om zich te vermommen, om zijn vijanden in de war te brengen.
Zo bijv. zien we honden zich in uitwerpselen van andere dieren wentelen om hun eigen geur te verbergen. Het gebruik van dierenvachten door de mens, kan misschien ook hier geduid worden. Ook kunnen we hier denken, hoe men door deze dierenvachten te dragen men hoopt de macht en kenmerken van het betrokken dier over te nemen.

2 Kledij als symbool
Een andere belangrijke reden voor het aanwenden van kledij is wel de symbolische waarde van de klederdracht. Indicatie hiervoor is wel dat kledij blijkt in vele culturen, voorafgegaan te worden door bodypainting of lichaamsverf. Deze body-verf tekeningen blijken later dan aangebracht te worden op gedragen huiden of textiel.

3 Kledij in ritueel
Dit wil zeggen dat de symbolische rol van de aangebrachte tekeningen op de huid overgedragen werden op de kledij. Deze gebruikte symbolen bij rituelen zullen dan overgedragen worden op de kledij zelf, die dan aangewend worden in de rituele gelegenheden.

4 De naakte man

Deze symbolische betekenis van kledij is echter in vele culturen veralgemeend geworden, waarbij het naakte lichaam meer en meer een veralgemeend taboe wordt. Bij de hedendaagse man in de westerse cultuur is standaard slechts enkel ontbloot gezicht en handen nog acceptabel, zoals trouwens in de islamitische cultuur dit ook het geval is bij de vrouw. Vreemd genoeg is een hoofddeksel voor de man in de westerse wereld eveneens taboe aan het worden!

5 De vrouw op het werk
De ontwikkeling van het dragen van kledij in het Westen, t.o.v. de vrouw is een stuk complexer.
Wat kledij in de standaard arbeidsomgeving betreft zien we dat hier eveneens een sterke tendens bestaat van enkel handen en hoofd ontbloot te laten. Inclusief eveneens zoals bij de man, wordt hoofddeksel meer en meer taboe...

6 De naakte vrouw
Maar in de informele publieke kledij op straat en vrije tijd zien we de tendens dat in het westen voor de vrouw meer en meer naakt aangewend wordt. We krijgen daarenboven t.o.v. “het star” gedrag, maximaal uitdagend en ondeugend naakt (nipplegate).

7 Hoofddeksel
Het dragen van hoofddeksel was tradioneel in het Westen, het recht voor koningen en gezagsdragers. Waarom dit nu in het Westen in een belangrijke mate taboe aan het geworden is voor de man en zelfs voor de vrouw is op het eerste zicht een raadsel. Het dragen van een hoofddeksel dient informeel zelfs verklaart te worden.

Daarentegen in uniform, zelfs voor een voetbalsupporter bijv., is een hoofddeksel normaal.

8 De vrouw in Afrika

We zien het naakt en de vrouw in Afrika zeer sterk afwijkt van het Westers perspectief. Het naakte bovenlijf is, in grote delen van Afrika, voor de vrouw geaccepteerd. Daarentegen is de naakte knie beschouwd als onwelvoeglijk. Vandaar de rellen die kunnen ontstaan wanneer bijv. Westerse vrouwen in korte broek in een Afrikaanse stad rondwandelen. Het optreden zelfs van een balletdanseres kan er beschouwd worden als pornografie… Vandaar de vele misverstanden van westerse toeristen in Afrika , of van Afrikaanse vluchtelingen in Europa.

...

 

Ga naar boven

Copyright © 2015 Lotuswebtec.com. Alle rechten voorbehouden.